Ciasto na bazie czerwonej fasoli, czyli bez mąki. Brzmi nietypowo? 🙂 Może tak, ale mogę zapewnić, że jest bardzo smaczne. 😀 Do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Po upieczeniu naprawdę nie czuć fasoli. Podając to ciasto znajomym, żadnemu nie udało się zgadnąć z czego jest zrobione. Podejmijcie także to wyzwanie i wypróbujcie na swoich przyjaciołach. Koniecznie dajcie znać jakie są ich reakcje. Jestem bardzo ciekawa!

Składniki:

2 puszki czerwonej fasoli
2 dojrzałe banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej – słodsze ciasto)
3 jaja
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki miodu

Sposób przyrządzenia:

  1. Fasolę odsączyć z zalewy i przepłukać pod bieżącą wodą.
  2. Do przepłukanej fasoli dodać banany, jaja, kakao, olej, proszek do pieczenia i miód. Całość zblendować na gładką masę.

    Piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.