Kolejna dietetyczna przekąska, którą praktycznie można zajadać bez umiaru. 😀 Tym bardziej, że w tym przepisie nie ma ani grama tłuszczu.
Sezon na cukinię nadal trwa, więc warto to wykorzystać i tworzyć z niej pyszne potrawy. Dlaczego warto? Cukinia jest przede wszystkim bardzo niskokaloryczna – zaledwie 15 kcal w 100 g, tak więc idealna dla osób będących na redukcji masy. Ponadto ma wiele innych wartości odżywczych, m.in.:
- Bogata w cenne składniki mineralne – magnez, żelazo, potas
- Witaminy z grupy B – m.in. B1, B3 uczestniczące w przemianach metabolicznych
- Witamina C – chroni i wzmacnia organizm
- Witamina A – wspomaga prawidłowe widzenie
- Witamina K – wspomaga procesy krwiotwórcze
Kolejną ważną cechą cukinii są właściwości alkalizujące, czyli pomaga odkwasić organizm, a także wpływa na lepsze funkcjonowania układy trawiennego oraz sprzyja przemianie materii.
Składniki:
- cukinia
- ulubione przyprawy ( ja dodałam : czubrycę czerwoną, paprykę wędzoną słodką, czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, sól)
- Cukinię umyć i pokroić w słupki. Następnie posolić cukinię i zostawić na około godzinę, by puściła wodę (można to zrobić bezpośrednio w misce lub na durszlaku, pod którym znajduje się jakiś pojemnik na ściekającą wodę).
- Cukinię dokładnie wysuszyć jednorazowym ręcznikiem kuchennym.
- Dodać przyprawy, wymieszać, rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 20 – 30 min w 200 ℃ (im cieńsze słupki, tym krótszy czas pieczenia). Pieczemy do lekkiego zmarszczenia się frytek.
polecam przepis. Danie szybkie w przygotowaniu, idealne do przegryzienia. na etapie pierwszym jestem dwa tydodnie, szczerze polecam 😉