Gdy pierwszy raz usłyszałam o możliwości zrobienia „sera” z ziemniaka i marchewki, to ciężko było mi sobie wyobrazić jego smak, który miałby rzekomo imitować prawdziwy ser. W końcu wykorzystuje się ziemniaka… i marchewkę 🙄. Jednak kluczowym składnikiem, który przybliża nam smak sera stanowią płatki drożdżowe (drożdże nieaktywne). Najszybciej zaopatrzymy się w nie i najwięcej ofert ich kupna jest w Internecie, polecam Allegro.

Czym są płatki drożdżowe?
  • są to ususzone komórki drożdży nieaktywnych, którym następnie nadaje się formę płatków
  • mają lekko serowy 🧀 posmak
  • są bogactwem witam z grupy 🅱 oraz aminokwasów egzogennych (czyli takich, których organizm musi dostarczyć z pożywienia)
  • cechują się wysoką zawartością białka oraz błonnika
  • zawierają mało tłuszczu
  • korzystnie oddziałują na włosy, skórę i paznokcie

SKŁADNIKI:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 łyżek płatków drożdżowych (obowiązkowy składnik!)
  • 1 łyżka ulubionego oleju tłoczonego na zimno (dodałam olej rzepakowy o smaku wędzonych warzyw)
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki wędzonej (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczka kurkumy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Marchew, ziemniaki i cebulę obrać, pokroić na mniejsze części i ugotować do miękkości w osolonej wodzie.  
  2. Odcedzone warzywa zblendować na gładką masę.
  3. Do masy dodać płatki drożdżowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i ponownie zblendować. Gdyby masa była zbyt gęsta, można dodać trochę wody lub odrobinę oleju. Konsystencja powinna być lekko ciągnąca się, lejąca.

Najlepiej podawać na ciepło z ulubionymi warzywami (idealnie pasuje papryka i ogórek 😉).

Przekąska na wieczór filmowy gotowa 🧡