Miałam problem z nazwaniem tego dania. Jest nieco podobne do quiche, ale jednak bez kruchego ciasta i śmietany. Dodatkowo, zaserwowałam w innej formie (korytko) niż tradycyjny quiche (spód do tarty). Ostatecznie wyszło lekkie i smaczne danie. 😊 Dobre w wersji na ciepło jak i na zimno.

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki dobrze odciśniętej i startej na grubych oczkach cukinii (można wykorzystać wydrążone pestki do posypania masy przed włożeniem do piekarnika – nadadzą przyjemnej chrupkości 😉)
  • 3 – 4 jaja
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 kulka mozzarelli w wersji „light” (o obniżonej zawartości tłuszczu)
  • ¼ szklanki mleka
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • przyprawy:
    • sól
    • pieprz
    • bazylia
    • oregano
  • olej roślinny

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

  1. Cebulę i czosnek pokroić drobno, a następnie podsmażyć przez kilka minut na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. Po czym dodać do startej cukinii.
  2. Mozzarellę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do masy, w której znajduje się cukinia.
  3. Jaja z mlekiem wymieszać trzepaczką/mikserem, a następnie dodać do przygotowanej masy.
  4. Na koniec przyprawić oraz dodać siemię lniane. Gdyby masa była zbyt gęsta – dodać więcej mleka lub jajo.
  5. Gotową masę przełożyć do formy (dowolna) wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli jest ceramiczna, wystarczy posmarować nieco olejem). Opcjonalnie, można posypać wydrążonymi pestkami z cukinii. Piec w piekarniku przez około 30 – 40 minut w 180 ℃.