Wegetariańska (wegańska, jeśli nie używamy panierki) propozycja dania, w którym główną gwiazdą ✨ jest tofu!
Tofu to wegańska odpowiedź na klasyczny ser, który jest wytwarzany z mleka, najczęściej pochodzenia krowiego. W tofu, mleko pochodzenia zwierzęcego zastąpiono mlekiem sojowym. Dzięki temu stanowi produkt o wysokich wartościach odżywczych, a są to m.in.:
- wysoka zawartość białka (50%)
- bogate źródło wapnia
- źródło fosforu, żelaza, witamin z grupy B
- niewielka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych
Dodatkowo, jako że nie wykorzystano mleka pochodzenia zwierzęcego, nie zawiera cholesterolu oraz laktozy.
SKŁADNIKI:
- 200 g tofu (1 opakowanie)
- 250 g pieczarek
- 1 mała czerwona papryka
- garść liści szpinaku
- cukinia
- 1 cebula czerwona
- 1 cebula dymka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy (wg uznania): sól, pieprz, papryka mielona słodka, sos sojowy
- panierka (można pominąć*):
- bułka tarta/ nasiona sezamu/ płatki kukurydziane (do wyboru)
- jajko
- sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
- Pieczarki umyj. Przekrój na pół, a mniejsze pozostaw w całości.
- Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj posiekany czosnek. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj pociętą w cienkie paski paprykę. Smaż przez ok. 5 minut. Kolejno, dodaj pokrojone pieczarki, przyprawy. Duś pod przykryciem do momentu zmięknięcia pieczarek. Na minutę przed końcem duszenia dodaj liście szpinaku, by nabrały jedynie większej temperatury, a jednocześnie nadal pozostały kruche.
- Podczas, gdy pieczarki dochodzą, można przygotować panierkę.
- Jajko rozbełtaj z przyprawami i namocz w nim tofu.
- Obtocz w bułce tartej/nasionach sezamu/ płatkach kukurydzianych.
- Podsmaż na niewielkiej ilości oleju z każdej strony do zarumienienia.
- Świetnym dodatkiem do tego dania będzie makaron z cukinii. Wystarczy wyciąć cienkie wstążki z cukinii za pomocą obieraczki. Przyprawić solą, pieprzem i włożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju na dosłownie dwie minuty i gotowe. 😍
*Jeśli chcemy przygotować tofu bez panierki, wystarczy je podsmażyć przez chwilę na patelni bez żadnych dodatków. Jest to wersja bardziej „fit” 🍃 . 😉