Wegetariańska (wegańska, jeśli nie używamy panierki) propozycja dania, w którym główną gwiazdą ✨ jest tofu!
Tofu to wegańska odpowiedź na klasyczny ser, który jest wytwarzany z mleka, najczęściej pochodzenia krowiego. W tofu, mleko pochodzenia zwierzęcego zastąpiono mlekiem sojowym. Dzięki temu stanowi produkt o wysokich wartościach odżywczych, a są to m.in.:

  • wysoka zawartość białka (50%)
  • bogate źródło wapnia
  • źródło fosforużelazawitamin z grupy B
  • niewielka ilość nasyconych kwasów tłuszczowych

Dodatkowo, jako że nie wykorzystano mleka pochodzenia zwierzęcego, nie zawiera cholesterolu oraz laktozy.

SKŁADNIKI:

  • 200 g tofu (1 opakowanie)
  • 250 g pieczarek
  • 1 mała czerwona papryka
  • garść liści szpinaku
  • cukinia
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula dymka
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawy (wg uznania): sól, pieprz, papryka mielona słodka, sos sojowy
  • panierka (można pominąć*):
    • bułka tarta/ nasiona sezamu/ płatki kukurydziane (do wyboru)
    • jajko
    • sól, pieprz

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Pieczarki umyj. Przekrój na pół, a mniejsze pozostaw w całości.
  2. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie, dodaj posiekany czosnek. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj pociętą w cienkie paski paprykę. Smaż przez ok. 5 minut. Kolejno, dodaj pokrojone pieczarki, przyprawy. Duś pod przykryciem do momentu zmięknięcia pieczarek.  Na minutę przed końcem duszenia dodaj liście szpinaku, by nabrały jedynie większej temperatury, a jednocześnie nadal pozostały kruche.
  3. Podczas, gdy pieczarki dochodzą, można przygotować panierkę.
    • Jajko rozbełtaj z przyprawami i namocz w nim tofu.
    • Obtocz w bułce tartej/nasionach sezamu/ płatkach kukurydzianych.
    • Podsmaż na niewielkiej ilości oleju z każdej strony do zarumienienia.
  4. Świetnym dodatkiem do tego dania będzie makaron z cukinii. Wystarczy wyciąć cienkie wstążki z cukinii za pomocą obieraczki. Przyprawić solą, pieprzem i włożyć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju na dosłownie dwie minuty i gotowe. 😍

*Jeśli chcemy przygotować tofu bez panierki, wystarczy je podsmażyć przez chwilę na patelni bez żadnych dodatków. Jest to wersja bardziej „fit” 🍃 . 😉