Omlety nadal królują na śniadanie. Kolejny przepis – czyli szybki i zdrowy posiłek na śniadanie, trochę w urozmaiconej wersji- z tuńczykiem.

Składniki:
⦁ 1 jajko
⦁ 1 łyżka mąki z płatków owsianych (bardzo drobno zmielone płatki w młynku)
⦁ 2 łyżki tuńczyka w sosie własnym
⦁ 1 garść szpinaku
⦁ 1 łyżka oliwy z oliwek
⦁ 0,5 cebuli
⦁ pieprz, sól, bazylia

Sposób przygotowania:

  1. Białka ubić na sztywną masę, dodać żółtka i mąkę z płatków owsianych.
  2. Szpinak i odsączonego z sosu tuńczyka poddusić na oliwie z oliwek.
  3. Wymieszać z masą jajeczną, dodać cebulkę, doprawić do smaku.
  4. Uformować omlety i smażyć na beztłuszczowej patelni na małym ogniu do czasu, aż będą rumiane i chrupiące (ok. 3 minuty na każdej stronie).

    Smacznego 🙂