Nastała Cię nuda w robieniu sobie kanapek? Ciągle te same składniki? Rozwiązaniem jest ta pasta <3. Właściwie miałam w planach zrobić hummus, ale zabrakło mi pasty tahini. Ostatecznie wyszła równie dobra pasta kanapkowa😊.
Głównym składnikiem jest ciecierzyca. Można zastosować gotową ciecierzycę z puszki, która nie wymaga gotowania. Drugą opcją jest ugotowanie namoczonych wcześniej nasion ciecierzycy. Ciecierzyca należy do warzyw strączkowych, których spożywanie ma bardzo dużo zalet!
Oto główne zalety cieciorki:
- Jest bogata w węglowodany, dzięki czemu dostarcza dużo energii.
- Zawiera niewielką ilość tłuszczu.
- Dostarcza znaczne ilości składników mineralnych – fosfor, potas, magnez, żelazo.
- Zawiera duże ilości błonnika.
- Stanowi bogactwo witamin z grupy B, które biorą udział w regulacji centralnego układu nerwowego.
- Ma niski indeks glikemiczny (IG = 30). Nie powoduje szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co oznacza, że jest świetnym wyborem dietetycznym dla cukrzyków.
- Jest zasadotwórcza – regularne stosowanie pozwala utrzymać równowagę kwasowo- zasadową.
Rośliny strączkowe należą do tzw. termogeników – są niezwykle zasobne w białko i błonnik, więc po spożyciu posiłku bardziej aktywnie niż inne pokarmy biorą udział w wytwarzaniu ciepła. Tym samym pomagają spalać tłuszcze. Dlatego rośliny strączkowe są zalecane w dietach odchudzających.
Z uwagi na to, że warzywa strączkowe są dosyć ciężkostrawne, nie mogą być spożywane w dużej ilości przez niektóre grupy osób. Powinny je unikać:
Powinny je unikać osoby z :
- chorobami autoimunologicznymi
- chorobami jelit np. Leśniowskiego – Crohna,
- chorobami żołądka np. choroba wrzodowa
- kobiety w ciąży i w okresie laktacji
Ludzie cierpiący na choroby tarczycy (nad- i niedoczynność) również powinni unikać większych ilości roślin strączkowych, gdyż zawarte w nich tioglikozydy mogą ujemnie wpływać na wchłanianie jodu przez ich organizm.
Istotną rolę w tym przepisie pełnią przyprawy, zwłaszcza kmin rzymski, który pomaga niwelować uczucie dyskomfortu związanego z ciężkostrawnością.
Składniki:
- 1 puszka ciecierzycy/ ugotowanych nasion ciecierzycy
- kilka sztuk suszonych pomidorów
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- ok. 20 ml soku z cytryny
- 1 łyżka oleju nierafinowanego np. rzepakowy, lniany
- kmin rzymski
- pozostałe przyprawy – wg uznania. Użyłam oregano, tymianek, słodka czerwona papryka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz.
Sposób wykonania:
- Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.
- GOTOWE 😊