Cukinia to rewelacyjne warzywo, które ma wiele zastosowań w kuchni. Można ją wykorzystać zarówno do dań na słono, jak i w słodkiej wersji. Tym razem odgrywała główną rolę w warzywnym pasztecie. Było to moje pierwsze podejście do pasztetu. Od teraz wiem, że będę go wykonywać regularnie i to nie tylko w wersji z cukinią. 😉 Pasztet idealnie pasuje do kanapek, szczególnie w towarzystwie pomidora.
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii odciśniętej z wody
- ¾ szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
- 3 – 4 jaja (jeśli są duże – 3)
- 4 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 2 marchewki* startej na grubych oczkach
- mały pęczek natki pietruszki
- 2 łyżki zmielonego ostropestu plamistego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)
- świeże/suszone zioła:
- bazylia
- tymianek
- oregano
- przyprawy:
- sól
- pieprz
- kurkuma
- papryka słodka
- curry (bez dodatku soli, cukru i czosnku granulowanego – najczęściej jest dostępne w wersji ekologicznej)
*W I etapie programu utraty wagi nie można jeść marchewki, dlatego zamiast jej należy użyć 0,5 szklanki więcej cukinii.
SPOSÓB WYKONANIA:
- Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor.
Osoby, które chciałyby zaoszczędzić czas mogą pominąć etap podsmażania, a jedynie dodać pokrojone warzywa bezpośrednio do masy. - Cebulę, czosnek, startą marchewkę, jaja, mąkę, przyprawy, posiekane zioła oraz nasiona (ostropest, siemię lniane, słonecznik) dodać do cukinii i dokładnie wymieszać.
- Do korytka wyłożonego papierem do pieczenia przełożyć masę i równomiernie rozprowadzić w naczyniu.
- Piec 1 – 1,5 h w 180 ℃.