Cukinia to rewelacyjne warzywo, które ma wiele zastosowań w kuchni. Można ją wykorzystać zarówno do dań na słono, jak i w słodkiej wersji. Tym razem odgrywała główną rolę w warzywnym pasztecie. Było to moje pierwsze podejście do pasztetu. Od teraz wiem, że będę go wykonywać regularnie i to nie tylko w wersji z cukinią. 😉 Pasztet idealnie pasuje do kanapek, szczególnie w towarzystwie pomidora.

SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki startej na grubych oczkach cukinii odciśniętej z wody
  • ¾  szklanki mąki owsianej (zmielonych płatków owsianych)
  • 3 – 4 jaja (jeśli są duże – 3)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2 marchewki* startej na grubych oczkach
  • mały pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki zmielonego ostropestu plamistego
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion słonecznika (opcjonalnie)
  • świeże/suszone zioła:
    • bazylia
    • tymianek
    • oregano
  • przyprawy:
    • sól
    • pieprz
    • kurkuma
    • papryka słodka
    • curry (bez dodatku soli, cukru i czosnku granulowanego – najczęściej jest dostępne w wersji ekologicznej)

*W I etapie programu utraty wagi nie można jeść marchewki, dlatego zamiast jej należy użyć 0,5 szklanki więcej cukinii.

SPOSÓB WYKONANIA:

  1. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć  na niewielkiej ilości oleju na złocisty kolor.
    Osoby,  które chciałyby zaoszczędzić czas mogą pominąć etap podsmażania, a jedynie dodać pokrojone warzywa bezpośrednio do masy.
  2. Cebulę, czosnek, startą marchewkę, jaja, mąkę, przyprawy,  posiekane zioła oraz nasiona (ostropest, siemię lniane, słonecznik) dodać do cukinii i dokładnie wymieszać.
  3. Do korytka wyłożonego papierem do pieczenia przełożyć masę i równomiernie rozprowadzić w naczyniu.
  4. Piec 1 – 1,5 h w 180 ℃.