Do wykonania tego przepisu zainspirowały mnie gotowe pierogi, które kupiłam w sklepie. Kupne pierogi były wykonane z tradycyjnego, pszennego ciasta. Tak bardzo mi zasmakowały, że postanowiłam zrobić je samemu, ale w zdrowszej wersji. Zastąpiłam zwykłą mąkę pszenną – pełnoziarnistą. Moim zdaniem, wyszły genialnie! Zachęcam do spróbowania. 🙂
Składniki (ok. 40 szt. pierogów)
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- ¾ szklanki wrzątku ( ok. 185 ml)
- 1 jajo (duże)
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
- 100 g wędzonego tofu
- 1 mała główka brokuła
- 300 g mrożonego/ świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 duże cebule
- 5 suszonych pomidorów w oleju
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
Sposób przygotowania:
Nadzienie
- Cebulę i czosnek posiekać w kostkę i podsmażyć do złotego koloru na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
- Brokuł ugotować w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Szpinak dusić na patelni pod przykryciem przez około 10-15 minut.
- Od główki brokuła odciąć twardsze części (można zostawić na później jako przekąskę ?) i pozostawić głównie różyczki.
- Brokuł, szpinak, cebulę, czosnek, pokrojone na mniejsze części suszone pomidory oraz pokruszone wędzone tofu wrzucić do jednej miski i zblendować na gładką masę. Dodać sól i pieprz.
Ciasto
- Do miski przesiać mąkę, dodać sól, olej i wymieszać. Następnie wlewać stopniowo wodę i mieszać łyżką (gorąca masa!) do wstępnego połączenia się składników. Na koniec dodać jajo i mieszać do momentu, gdy połączy się z masą.
- Ciasto wyłożyć na blat/stolnicę i wyrabiać przez około 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą/folię i odłożyć na około 20 minut by odpoczęło.
- Po 20 minutach, ciasto rozwałkować, wyciąć krążki i nałożyć farsz.
- Pierogi gotować w lekko osolonej, gotującej się wodzie (można dodać odrobinę oleju). Wyjmować po ok. 4 minutach od ich wypłynięcia na wierzch.
