Składniki:

  • 1 pierś z drobiu (kurczak/indyk/kaczka/gęś)
  • 250 g pieczarek
  • 1 por
  • 5 młodych pietruszek (w przypadku etapu I, omijamy ten składnik)
  • 1 jajko
  • mix sałat
  • owoce (czerwona porzeczka lub owoc granatu)
  • sos sojowy (ciemny lub jasny)
  • ocet ryżowy
  • przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz
  1. Młodą pietruszkę umyj szczoteczką pod bieżącą wodą i ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej kilka kropel oliwy z oliwek. Gdy oliwa osiągnie odpowiednią temperaturę umieść na niej filety oraz dodaj kilka kropel sosu sojowego i kilka kropel octu ryżowego, przypraw solą i pieprzem.
  3. W między czasie na osobnej patelni usmaż jajko sadzone ( żółtko koniecznie płynne).
  4. Po obsmażeniu filetów zdejmij je z patelni.
  5. Na pozostałym oleju podsmaż pietruszkę, przygotowany wcześniej pokrojony w talarki por oraz pieczarki (małe podaj w całości, a duże przekrój na pół).
  6. Na talerz wyłóż mix sałat ( możesz skropić sałatę cytryną), następnie filet, jajko smażone, warzywa. Całość posyp porzeczkami lub owocem granatu.
  7. I gotowe! 🙂