Badania naukowców opublikowane w listopadzie tego roku na łamach czasopisma BMC Medicine wskazują na zwiększone ryzyko złamania kości przez weganów i wegetarianów w porównaniu do osób, które spożywają mięso. Niski poziom spożycia białka i wapnia (występujący w największych ilościach głównie w produktach mlecznych (pochodzenia zwierzęcego)), a także niski wskaźnik masy ciała należą do kluczowych czynników powodujących złamania kości u osób prowadzących takie diety.

Dieta

Przeprowadzone badania wykazały, że weganie mieli o 43% większe ryzyko złamań w dowolnym miejscu ciała, w tym głównie biodra, nóg oraz kręgów, w porównaniu do osób jedzących mięso. Podobnie wyglądała sytuacja u wegetarian –  mieli zwiększone ryzyko złamań (tylko) biodra w porównaniu z osobami spożywającymi mięso.

W organizmie człowieka 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach. Z kolei białko odpowiedzialne jest za zwiększone wchłanianie wapnia w jelitach, jak i stymulację produkcji czynnika wzrostu i rozwoju kości. Osoby prowadzące dietę bezmięsną powinny zwrócić uwagę na to, czy ilość dostarczanego białka i wapnia jest odpowiednia. W przypadku niedoborów, warto się wspomóc dobrej jakości suplementami diety.

Wskaźnik masy ciała – BMI

Okazuje się, że niskie BMI jest powiązane z wyższym ryzykiem złamań, zwłaszcza bioder. Naukowcy tłumaczą to tym, że wyższe BMI umożliwia lepszą amortyzację podczas upadku, a także przyczynia się do zwiększonej produkcji estrogenu (utrzymuje gęstość kości).

Niedokładność badania

Autorzy zaznaczyli, że w trakcie badania nie byli w posiadaniu dokładnych informacji dotyczących osób biorących udział w testach, takich jak chociażby zażywanie suplementów, wcześniejsze obrażenia kości. Zwracają również uwagę na aspekt różnicy występujący w gęstości mineralnej kości  oraz ryzyka złamań w zależności od pochodzenia etnicznego (te badanie dotyczyło białych Europejczyków).

Omawiane badanie: link [ENG]