Badania naukowców opublikowane w listopadzie tego roku na łamach czasopisma BMC Medicine wskazują na zwiększone ryzyko złamania kości przez weganów i wegetarianów w porównaniu do osób, które spożywają mięso. Niski poziom spożycia białka i wapnia (występujący w największych ilościach głównie w produktach mlecznych (pochodzenia zwierzęcego)), a także niski wskaźnik masy ciała należą do kluczowych czynników powodujących złamania kości u osób prowadzących takie diety.
Dieta
Przeprowadzone badania wykazały, że weganie mieli o 43% większe ryzyko złamań w dowolnym miejscu ciała, w tym głównie biodra, nóg oraz kręgów, w porównaniu do osób jedzących mięso. Podobnie wyglądała sytuacja u wegetarian – mieli zwiększone ryzyko złamań (tylko) biodra w porównaniu z osobami spożywającymi mięso.
W organizmie człowieka 99% wapnia znajduje się w kościach i zębach. Z kolei białko odpowiedzialne jest za zwiększone wchłanianie wapnia w jelitach, jak i stymulację produkcji czynnika wzrostu i rozwoju kości. Osoby prowadzące dietę bezmięsną powinny zwrócić uwagę na to, czy ilość dostarczanego białka i wapnia jest odpowiednia. W przypadku niedoborów, warto się wspomóc dobrej jakości suplementami diety.
Wskaźnik masy ciała – BMI
Okazuje się, że niskie BMI jest powiązane z wyższym ryzykiem złamań, zwłaszcza bioder. Naukowcy tłumaczą to tym, że wyższe BMI umożliwia lepszą amortyzację podczas upadku, a także przyczynia się do zwiększonej produkcji estrogenu (utrzymuje gęstość kości).
Niedokładność badania
Autorzy zaznaczyli, że w trakcie badania nie byli w posiadaniu dokładnych informacji dotyczących osób biorących udział w testach, takich jak chociażby zażywanie suplementów, wcześniejsze obrażenia kości. Zwracają również uwagę na aspekt różnicy występujący w gęstości mineralnej kości oraz ryzyka złamań w zależności od pochodzenia etnicznego (te badanie dotyczyło białych Europejczyków).
Omawiane badanie: link [ENG]
Od lat wiadomo że zasadniczo kwestia leży w złym typie diety wegańskiej, nie uwzględniającej lepszych źródeł wapnia niż krowi nabiał i opierającej się na śmieciowym jedzeniu.
Weganie muszą sobie policzyć około 500 mg wapnia dziennie, włączając w to gotowaną pokrzywę, jarmuż, rukolę, kapustę pekińską , pietruszkę, bazylię, oregano, mniszek lekarski, groch, pomarańcze, kiwi, płatki owsiane, migdały i setki innych[gdy braknie 500 mg, można kupić proszek z cytrynianem wapnia]. Białka potrzeba około 0.8 grama na kilogram masy ciała, co zapewniają powyższe produkty, dobre też dla wapnia i żelaza oraz innych składników.
Weganie po odliczeniu zmiennych takich jak szczupła sylwetka, nie stosowanie terapii hormonalnej i dłuższe życie bez innych schorzeń są na mniej więcej podobnym poziomie, jeśli chodzi o złamania kości, a lepsi w redukcji gorszych problemów, jak rak czy choroby serca.
EPIC-Oxford nie jest wyrocznią, ale trzeba połączyć różne analizy wegan z całego świata.