Dla niektórych może wydawać się nawet nieco dziwne i zaskakujące, że można pić sok pozyskany z drzewa. 🤷‍♀️ A jednak! Co prawda w sklepach spożywczych, aptekach coraz częściej można spotkać butelki soku z brzozy, jednak ich cena (ok. 10 zł/l) nie przekonuje do zakupu. Co gorsza, większość dodatkowo jest wzbogacana cukrem. 👎

Jak smakuje?

Pysznie! 😀 Generalnie jestem osobą, która ma problemy z piciem tzn. rzadko odczuwam pragnienie. Problem stanowi dla mnie wypicie czystej wody. Z tym napojem jest całkowicie inaczej. Mogłabym go pić non stop. 😂Woda z brzozy smakuje zupełnie inaczej niż zwyczajna woda mineralna. Jest słodka i bardziej wyrazista.

Sok brzozowy znany od dawna

Sok brzozowy, znany również pod nazwą oskoła, zdobył obecną popularność za skutek zainteresowania kulturą Słowian, a przede wszystkim medycyną ludową. Wykorzystywany był w chorobach skóry, stanach obniżonej odporności, zaburzeniach funkcji rozrodczych czy nerek, jak również w tzw. „wiosennych kuracjach oczyszczających„.

Jak się okazuję, nasi przodkowie mieli rację co do właściwości tego napoju. Przeprowadzone badania naukowe w Środkowej i Wschodniej Europie potwierdzają, że większość przypisanych zastosowań zdrowotnych z punktu widzenia obecnej wiedzy żywieniowej i medycznej jest prawidłowa.

Zdrowotne właściwości

Systematyczne picie soku wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm.

  • duża zawartość wit. C – zwiększa odporność, a także wspomaga organizm po antybiotykoterapii
  • duża ilość wapnia, cynku, potasu i miedzi
  • obecność przeciwutleniaczy – korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krążenia (m.in. obniża poziom cholesterolu, chroni przed zawałem, miażdżycą)
  • „oczyszcza” organizm usuwając z niego szkodliwe substancje
  • łagodzi wrzody żołądka
  • wspomaga pracę układu pokarmowego
  • poprawia pracę nerek – działanie moczopędne, zapobiega kamicy nerkowej
  • pomaga walczyć z anemią – bogactwo witamin wspomagających leczenie niedokrwistości

Wybór miejsca i okres poboru soku

Wodę z brzozy pozyskuje się wczesną wiosną – marzecprzełom marca i kwietnia. Okres ten trwa bardzo krótko, gdyż zaledwie kilka tygodni. Bowiem okres zbiorczy rozpoczyna się od pojawienia się pierwszych pączków na drzewie do czasu rozwinięcia się liści.

Bardzo ważny jest wybór miejsca poboru soku‼ Nie należy pobierać soku z drzew, które rosną na gruntach porolnych, a także z drzew znajdujących się blisko drogi czy też w miejscach szczególnie narażone na toksyny np. w pobliżu fabryk. ⛔
Brzozy rosnące na gruntach porolnych, na których stosowano nawozy sztuczne oraz środki ochrony roślin cechują się wysoką zawartości metali ciężkich, głównie kadmu i ołowiu. Z kolei sok uzyskany z drzew znajdujących się między budynkami gospodarczymi cechuje się wysoką zawartością niklu (metal ciężki).

Mając na względzie bezpieczeństwo spożywanego soku, 1️⃣ w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na odpowiedzialne wybranie miejsca poboru soku z pnia drzewa tzn. uwzględnić ewentualne zanieczyszczenia środowiska występujące w trakcie poboru, a także pojawiających się w przeszłości.
Najlepszym wyborem jest środowisko leśne. 🌲🌳 Środowisko leśne posiada w tym względzie najkorzystniejsze uwarunkowania. Jest jednocześnie najczystszym ekosystemem, najmniej skażonym toksynami, a także o znanej historii zagospodarowania terenu na przestrzeni wielu dziesiątków lat.

Sposób poboru soku

Po znalezieniu odpowiedniego drzewa dochodzimy do kwestii technicznej. Potrzebne są nam: wkrętarka, wężyk, butelka z zakrętką (najlepiej plastikowa).
1️⃣W pierwszej kolejności należy wywiercić wkrętarką w zakrętce otwór na wielkości średnicy wężyka.
2️⃣ Następnie w wybranym przez nas drzewie także wywiercić otwór (o średnicy pasującej do naszego wężyka) na głębokość ok. 2 cm. Wydrążony otwór nieco oczyścić, wsadzić wężyk, a jego drugi koniec wsunąć przez zakrętkę do butelki. Gotowe. 🙂

Trwałość soku

Sok brzozowy, jeśli jest przechowywany w temp. pokojowej, powinien zostać spożyty już w dniu poboru. Jeśli przetrzymywany jest w warunkach chłodniczych (np. w lodówce) okres przydatności do spożycia się wydłuża i można go wówczas przechowywać do czterech dób od momentu poboru. Oznaką niekorzystnych zmian jakościowych soku jest zmętnienie i nieprzyjemny zapach.