Konjac? Co to jest? Dla tych, którzy nie wiedzą – już wyjaśniam! Konjac to makaron o bardzo niskiej kaloryczności (kaloryczność wynika głównie z obecności błonnika). Nie zawiera glutenu, tłuszczu, cukru oraz soli. Wytwarzany jest z korzenia rośliny noszącej nazwę konjac (uprawiana w Chinach i Japonii). Szybko syci, przez co zmniejsza chęć objadania się. Tak więc idealny podczas diety redukcyjnej. Stanowi dobry zamiennik ryżu lub makaronu np. w spaghetti. 😉 Produkt ten jest szczególnie często używany w kuchni azjatyckiej już od wielu lat. Makaron nie posiada specjalnych walorów smakowych, ale łatwo można podrasować jego smak, ponieważ z łatwością wchłania przyprawy. Dodatkowo jest odpowiedni dla wegan i wegetarian.
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu konjac
- 200 mięsa mielonego np. z indyka
- oliwa z oliwek
- 4 pomidory
- 1 cebula
- Przyprawy: bazylia świeża / suszona, Imbir świeży / mielony, papryka słodka, pieprz, sól
- Makaron przyrządź według przepisu na opakowaniu.
- Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kostkę
- Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno pokrojoną cebulę.
- Gdy cebula się zeszkli dodaj mięso. Chwilę podsmaż.
- Następnie dodaj pokrojone pomidory oraz przyprawy. Duś pod przykryciem jeszcze przez około 15 min aż składniki się połączą.
