Składniki: 

  • steki wołowe  –    2 sztuki po około 150g każdy 
  • ok. 250 g kurek  
  • 1 cebula  
  • 1 ząbek czosnku 
  • oliwa z oliwek  
  • sól, pieprz  
  • Ulubione warzywa 
  1. Steki wyjmij z lodówki na pół godziny przed przyrządzeniem, aby nabrały pokojowej temperatury. Inaczej nierównomiernie się wysmażą, tzn. na zewnątrz będą ładnie zrumienione a w środku zimne. W między czasie pokrój cebulę w drobną kostkę, a czosnek w cienkie plasterki.  
  2. Rozgrzej mocno patelnie. Wlej kilka kropel oliwy z oliwek i wysmaż mięso według własnych upodobań (krwiste/średnio wysmażone/wysmażone).
  3. Po wysmażeniu zdejmij steki z patelni, przypraw solą pieprzem, odłóż na bok na kilka minut, aby mięso odpoczęło. W tym czasie, na pozostałym oleju, zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj kurki, przypraw do smaku i całość smaż przez 5 minut. 
  4. Steka z kurkami podawaj z surówką ze świeżych warzyw.