Omlet to jedno z tych dań, które wg mnie, jest idealne na śniadanie, obiad i kolację. Jest bardzo szybkie w przygotowaniu, więc dla osób, które nie mają czasu na „siedzenie za garami” wydaje się świetnym rozwiązaniem na posiłek. ? W tym przepisie użyłam paprykę, czosnek i cebulę, ponieważ akurat takie warzywa miałam pod ręką. Jeśli w swojej kuchni masz jakieś inne np. szpinak, brokuł (wcześniej lekko podgotowany w wodzie), możesz je także dodać do masy jajecznej.

Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 łyżki płatków jaglanych/gryczanych
  • 3 łyżki wody
  • 1 papryka (dowolny kolor)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego/ oliwy z oliwek
  • przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka, czubryca czerwona


Sposób przygotowania:

  1. Jajka roztrzepać trzepaczką/blenderem, dodać wodę, płatki, przyprawy oraz siemię lniane.
  2. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Czosnek i cebule obrać i także pokroić w kostkę.
  3. Do masy jajecznej dodać warzywa i pozostawić na ok. 5 min.
  4. Gotową masę wlać na rozgrzaną patelnię (najlepiej mniejszej średnicy – moja 20 cm), posmarowaną łyżeczką oleju.
  5. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut (do momentu ścięcia jaja).

Polecam podawać z pomidorem lub sałatą.